Partnerség egy jobb jövőért

www.interreg-rohu.eu

Projekt címe: Enhancing co-operation between chambers to imporve employment in Satu Mare and Szabolcs-Szatmár-Bereg county
Rövidítés: ENCOCH
Projekt száma: ROHU-370
Finanszírozási program: A projekt az Interreg V-A Románia-Magyarország együttműködési program 3. prioritási tengelyén belül, a 3.1 egyedi célkitűzés 8/b beruházási prioritásának keretében valósul meg („A munkaerő-foglalkoztatás hatékony növekedésének támogatása az endogén potenciál fejlesztése által a kiemelt területekre vonatkozó területi stratégia részeként”).

Kedvezményezettek: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (Magyarország); Szatmárnémeti Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara (Románia); Kézművesek Kamarájának Szövetsége (Románia)
Végrehajtási időszak: 2020.02.01. – 2022. 01.31., 24 hónap
Teljes költségvetés: 1 413 969 EUR
Célkitűzés: A projekt célja a projektpartnerek román és magyar kamarái között meglévő szakmai kapcsolat fejlesztése és elmélyítése, a kamarák és más munkaerőpiaci szereplők közötti együttműködés elősegítése, a határ menti régió munkaerő-foglalkoztatottságának támogatása érdekében.

Mi az ENCOCH – ROHU370 projekt?

Az ENCOCH projekt egy határon átnyúló együttműködés egy magyar és két román kamara között.
A projekt az Interreg V-A Románia-Magyarország együttműködési program 3. prioritási tengelyén belül, a 3.1 egyedi célkitűzés 8/b beruházási prioritásának keretében valósul meg („A munkaerő-foglalkoztatás hatékony növekedésének támogatása az endogén potenciál fejlesztése által a kiemelt területekre vonatkozó területi stratégia részeként”). 

Az ENCOCH projekt az alábbi fő célokat szolgálja

  • A projektben résztvevő partnerkamarák között meglévő szakmai kapcsolat erősítése;
  • A kamarák és az egyéb munkaerő-piaci szereplők közötti együttműködés elősegítése;
  • A határ-menti régió munkaerő foglalkoztatottságának támogatása.

A projekt keretében megvalósítandó tevékenységek

 •  Közös integrált fejlesztési stratégia, cselekvési terv, valamint egyéb munkaerő-piaci elemzések és stratégiák kidolgozása, közös munkaerő-piaci felmérés készítése, online munkaerőpiaci adatbázis és weboldal létrehozása;
 • Közös munkaerő-piaci fórumok, határon átnyúló szakmai továbbképzések és 12 karrier orientációs esemény szervezése, PLATO tanulmányúton való részvétel (Belgium);
 • Training and Mobility Center felújítása (Szatmárnémeti, Románia).

Az ENCOCH projekt keretében létrehozott közös online adatbázis és weboldal célja egy olyan digitális platform létrehozása, amely megkönnyíti a határokon átnyúló álláskeresést Szabolcs-Szatmár-Bereg és Szatmár megyében egyaránt.

A határon átnyúló térség vállalatai jelen weboldalon keresztül, egy egyszerű regisztrációt követően (BELÉPÉS/REGISZTRÁCIÓ MENÜPONT), online – vagy a projektben résztvevő kamarák segítségével offline – feltölthetik jelenlegi munkaerő-piaci igényeiket. A térségi álláskeresők pedig, a munkaerőpiaci keresőfelület használatával (ÁLLÁSKERESŐKNEK) rákereshetnek, hogy van-e felkínált állás lehetőség a szakmájukban a határon átnyúló területen. Az adatbázis legalább 200 vállalkozás adatainak és munkaerő-piaci igényeinek tárolására alkalmas.

A weboldal az általános menüpontokon kívül négy fő menüpontot tartalmaz, amelyek a következők:

 • MUNKAVÁLLALÁSI INFORMÁCIÓK: a menüpont alatt a látogatók a legfontosabb magyarországi és romániai munkavállalással kapcsolatos információkat ismerhetik meg, mint például adózás, munkaügyi központok elérhetősége, lakhatási feltételek stb..
 • MUNKAERŐPIACI HELYZETKÉP: az adott menüpont alatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Szatmár megye munkaerőpiaci helyzetképéről kap átfogó képet a látogató.
 • MUNKAHELY KERESŐ – Munkaadóknak: A térségi munkaadók az adott menüpont alatt regisztrálhatják aktuális munkaerő igényüket.
 • MUNKAHELY KERESŐ – Álláskeresőknek: Az adott menüpont használatával a térségi álláskeresők rákereshetnek, hogy szakmájukban van-e szabad álláshely a határon átnyúló térségben.